You’re fired! Ontslagen worden door je robotbaas

By: Angela Capo on 24 februari 2022

digivaardigheid
organisatieverandering
RPA

In de komende jaren gaan er honderden miljoenen banen van een bepaald soort verloren door de komst van robots en slimme algoritmes, maar komen er ook evenveel nieuwe banen bij. Dat is niets nieuws en in een vergrijzend deel van de wereld ook goed nieuws. Robots en slimme digitale medewerkers gaan een groot deel van ons werk overnemen en daarmee kunnen we onze welvaart verhogen, kunnen we de gevolgen van vergrijzing deels compenseren en krijgen we uiteindelijk meer vrije tijd.

Het werk van de robot

Welke banen verloren gaan en welke erbij komen is grotendeels afhankelijk van het werk dat de robot aankan. Het zal duidelijk zijn dat een administratieve digitale medewerker die in systemen processen uitvoert makkelijker te maken is, goedkoper is en veel eerder ingezet kan worden dan een loodgieterrobot, die in heel veel verschillende omgevingen werk moet uitvoeren. Algoritmes zijn nu al beter in allerlei analysewerk zoals het beoordelen van medische scans, het doen van uitspraken in geschillen en het analyseren van complexe vraagstukken.

Hoe kunnen we ons voorbereiden op deze massale digitale transitie?

Natuurlijk door scholing en levenslang bijscholen. Houd de ontwikkelingen bij.
Maar heel belangrijk voor de snelheid van deze transitie is in hoeverre wij als mens het oordeel van een robotrechter of een robotarts gaan accepteren. En als die robot-BOA voor de ingang van het stadion om je ID vraagt, laat je dat dan zien? En stappen we nog in het vliegtuig dat alleen maar vliegt op de automatische piloot? ‘This is your pilot algoritm speaking, please fasten your seatbelts, we are ready for take-off…’

Het gebruik van robots en slimme algoritmes in heel veel beroepen en voor heel veel toepassingen zal dus vooral een kwestie van acceptatie worden. En als je dan toch ontslagen wordt door je robotbaas, herinner hem dan even aan de drie wetten van Asimov (1942).* Als hij goed geprogrammeerd is, helpt het misschien.

* Isaac Asimov formuleerde in 1942 in een kort verhaal de drie ‘wetten’ voor robots. Het zijn:

  1. Een robot mag geen mens pijn doen of door interactie zorgen dat een mens pijn lijdt.
  2. Een robot moet aan de regels voldoen die een mens heeft vastgelegd, behalve wanneer deze in strijd zijn met de eerste wet.
  3. Een robot moet zijn eigen voortbestaan beschermen zolang dit niet in strijd is met de eerste of tweede wet.

Meer weten over robots en digitale medewerkers?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief



    Gerelateerde artikelen