When the going gets tough… the smart gets creative

By: Angela Capo on 7 april 2022

digivaardigheid
organisatieverandering
RPA

De arbeidsmarkt is behoorlijk krap. Niet alleen lijkt in alle sectoren het aantal openstaande vacatures alleen maar te groeien. Met een vergrijzingsgolf die nog in volle omvang is en ons gaat overspoelen met meer mensen die het arbeidsproces verlaten dan instromen, zijn er verschillende scenario’s.

Hogere salarissen is altijd een optie, maar biedt vooral een kortetermijnoplossing en leidt tot concurrentie tussen sectoren. Maar ook het invliegen van nieuwe krachten uit het buitenland is een mogelijkheid.

En fundamenteel nadenken over welke werkzaamheden überhaupt door mensen uitgevoerd moeten worden en welke geautomatiseerd kunnen worden is nodig. We kunnen niet onbeperkt mensen weghalen uit andere landen, los van de politieke discussie is de instroom van mensen uiteindelijk niet de enige oplossing. Anders organiseren van werk, mensen opleiden voor de toekomst is dit wel, misschien.

Welke oplossing is er dan?

Afgelopen jaren heeft de overheid gekeken naar een hogere pensioenleeftijd, langer werken kan zeker een bijdrage leveren, maar maatschappelijk is de rek eruit. Een hogere arbeidsmarktparticipatie, dat lijkt het speerpunt van het nieuwe kabinet. Een andere toepassing van regelgeving en diploma’s, waarbij competenties belangrijker worden dan diploma’s (die je vaak met studiejaren behaalt) en mensen sneller inzetbaar zijn op specifieke taken.

Technologie en robotisering

De aandacht voor technologie en robotisering als oplossing lijkt nog steeds niet in beeld te komen. En toch zien we bij onze klanten, overheid en grotere bedrijven uit allerlei sectoren, dat 90% van het administratieve werk geautomatiseerd kan worden. Dit werk is vaak te vinden in Finance, HRM, Inkoop, maar ook in het verwerken van data op allerlei niveaus. Net als in andere sectoren, zoals robots in de land- en tuinbouw. Prefab bouwen van componenten en hele huizen in fabrieken met robots, net zoals in autofabrieken. Een woning in een week. Een flatgebouw in enkele maanden.

Zeker bij de overheid, zorg en dienstverlenende bedrijven liggen er nog heel veel mogelijkheden om arbeidsbesparend te werken en zo de productiviteit omhoog te brengen. Maar tegelijk om mensen in te zetten op leuker werk, dat past bij hun opleidingsniveau, en om de dienstverlening te verbeteren.

Dus overheid: stop met stimulering van goedkope arbeid, en ga voor innovatie en vernieuwing. En voor bedrijven is de boodschap: als je op zoek bent naar meer personeel, kijk dan ook eens naar robotisering, maak je eigen medewerkers blij en verbeter tegelijkertijd je concurrentiepositie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief



    Gerelateerde artikelen