Wat als je geen mensen kunt vinden… dan leid je ze toch zelf op?

By: Angela Capo on 24 maart 2022

digivaardigheid
organisatieverandering
RPA

Toen mijn dochter 12 was en in de laatste ronde afviel voor de selectie van vertegenwoordigende elftallen, had ik een interessant gesprek met een KNVB-scout. Want waar let je nu op bij zulke jonge kinderen als het gaat om talent? Zijn antwoord: ‘Natuurlijk kijken we naar technische vaardigheden, maar op deze leeftijd is lerend vermogen het belangrijkste. Want al kun je nog zo goed voetballen, heb je nog zoveel passie, als je niet wilt leren en geen doorzetter bent, ga je toch niet slagen als topvoetballer.

Met mijn dochter is het helemaal goed gekomen. Niet als voetbaltrainer, maar als succesvol trainer op het hoogste niveau. Doorzettingsvermogen en de wil om te leren waren er voldoende om een andere keuze te maken toen profvoetballer worden geen optie meer was. Toen dacht ik bij mezelf: wat heb ik ervan geleerd als het gaat om het krijgen en behouden van goed personeel?

RPA Trainee-opleiding

Als je niet het meeste geld hebt en dus niet een elftal van Messi’s en Ronaldo’s kunt kopen (raad ik ook niemand aan, want hoe valt dat nog te managen?) dan is zelf opleiden de enige optie. Zo is het ook met RPA Consultants en Developers. In de markt zijn ze niet te krijgen, want het vakgebied bestaat pas tien jaar en de vraag is enorm. En toch zie ik 90% van de bedrijven vragen naar mensen met ervaring en, als enige onderscheid, 500 euro per maand meer dan bij de concurrent. Daarom zijn we een eigen RPA Trainee-opleiding gestart. En nee, de instroomeis is geen IT-vooropleiding, want die zijn ook niet te krijgen. Maar we kijken naar karakter en competenties. Bijvoorbeeld of iemand ‘affiniteit heeft met technologie’, ‘nieuwsgierig is’, ‘doorzettingsvermogen’ heeft en… de ‘wil om te leren’.

Zo kan het zijn dat jij een collega RPA Developer of Consultant treft met een IT- of AI-opleiding, maar ook eentje met een conservatoriumopleiding, een filosoof of iemand die al een carrière als balletdanser achter de rug heeft en daarna de IT in is gerold. Wat ze wel allemaal hebben, zijn de competenties en het karakter om te slagen als RPA Consultant.

Vallen en opstaan

En wij gaan ook verder en willen geen opleidingsinstituut worden voor anderen, maar zelf op het hoogste niveau spelen. En hoe doe je dat? Met successen (die overigens met vallen en opstaan worden behaald), leuke klanten en projecten, een fijne werksfeer en vooral door het blijven ontwikkelen van je medewerkers. Want meer geld alleen maakt niet gelukkig.

Dus heb je er moeite mee het juiste personeel te vinden, staar je dan niet blind op opleiding, ervaring of papiertjes. Maar bindt en boei mensen met een leuke opleiding, verantwoordelijkheid en een goede en motiverende werksfeer.

Meer weten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief    Gerelateerde artikelen