Robots as a Service, bots uit de muur…

By: Angela Capo on 14 april 2021

AI
RPA

Robots zijn hot! In vrijwel alle lijstjes staat robotisering hoog als het op ambitie en investering neerkomt. Toch heeft niet elk bedrijf zin in de rompslomp die een eigen ontwikkelstrategie met zich meebrengt. Dus is het logisch dat succesvolle leveringsmodellen als SaaS ook worden bekeken. Dit blog gaat in op Robots as a Service (RaaS), of zoals wij dat noemen: Robots uit de muur…

Waarom ‘as a Service’?
Het afnemen van kant en klare diensten is de afgelopen jaren steeds meer in een   stroomversnelling gekomen, omdat ze handig, kosteneffectief en gemakkelijk te implementeren zijn. Zeker in vergelijking met het zelf creëren of kopen van maatwerk. Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS) zijn inmiddels algemeen geaccepteerde leveringsmodellen. Nu steeds meer bedrijven hard bezig zijn met de digitale transformatie, wordt de introductie van nieuwe technologieën zoals Robotic Process Automation (RPA)  en Kunstmatige Intelligentie (AI) uiteraard ook op deze manier bekeken.

Wat is RaaS?
Robot as a Service (RaaS) is een leveringsmodel dat RPA, AI, cloud computing en shared services combineert. Met deze ‘slimme’ robots als service hoeven klanten geen eigen omgeving en licenties aan te schaffen, niet te investeren in ontwikkeling en geen beheerorganisatie op te zetten; ze huren hun robots (of halffabricaten) als cloud-gebaseerde service. Dit biedt niet alleen inkoopvoordelen, het maakt het ook mogelijk om als het ware mee te liften op de innovatie die door andere organisaties is uitgevoerd. RaaS is in dat opzicht ook meer geschikt voor de ‘fast followers’, dan voor de ‘eary adopters’.

RaaS als product of als dienst
RaaS is beschikbaar voor bedrijven op twee verschillende manieren: RPA/AI als cloudservice voor eigen ontwikkeling en kant en klare robots die worden verhuurd. Beide bieden een vriendelijke instapmodel voor organisaties die geen ambities of budget hebben om zelf zelf RPA/AI oplossingen te gaan ontwikkelen. Je moet je realiseren dat de initiële investering, die met name voor kleinere organisaties aanzienlijk kan zijn. Door RaaS wordt deze financiële piek verdeeld over een langere tijd. Huren is daarmee voor veel MKB bedrijven aantrekkelijker dan kopen.

Raas in de praktijk
Ok, hoe werkt dat dan? Een korte verhandeling. Robots as a Service vereist toegang tot de bedrijfssystemen via een beveiligde verbinding vanuit de cloud. Hier zijn ook weer twee mogelijkheden in: volledig in de cloud en dan gebruik makend van de gevirtualiseerde omgevingen van de bedrijfssystemen, of hybride, waarbij een kleine besturingscomponent ter ondersteuning wordt geïnstalleerd on premise. Deze laatste variant zorgt voor snellere en meer geïntegreerde interactie met de systemen, maar is niet noodzakelijk voor een goede werking. De gewenste snelheid van de implementatie en de eigen cloud en securitystrategie zijn hierin bepalend. Hetzelfde geldt voor de keuze of de data die de robots gebruiken centraal in de cloud, of decentraal op de eigen omgeving wordt opgeslagen. Hierin zijn dus keuzes te maken en het is daarmee belangrijk om een betrouwbare, kundige implementatiepartner te kiezen. 

RaaS in de toekomst…
Voor organisaties die wel willen profiteren van de voordelen van nieuwe technologie, maar die niet de slagkracht hebben om die zelf te implementeren, kan RaaS een prima manier zijn om de concurrent voor te blijven op kosteneffectieve manier. Of, als je een overheid bent, de maximale publiekswaarde te leveren, zonder belastinggeld te gebruiken voor het opzetten van een eigen ontwikkelproject. Hoe het ook zij, de kans is zeer groot dat leveranciers van Robots as a Service elkaar voorbij zullen proberen te streven door constant nieuwe features en technologische innovaties aan hun bots toe te voegen en dat maakt het interessant om daar van mee te profiteren door de bots as a service af te nemen! 

 

Kortom
RPA en AI zijn prachtige technologieën en als het aan mij was, zou ik er dagelijks mee bezig zijn (oh, wacht…) Maar het is niet de kernbusiness van organisaties. En hoewel ik er van overtuigd ben dat elke organisatie zich moet voorbereiden op hyperautmation, is het niet voor iedereen om daar zelf mee aan de slag te gaan. Voor die organisaties kan de opkomst van Robots as a Service een prima instapmogelijkheid bieden. 

Robert Mekking is partner bij MvR Digital Workforce en schrijft regelmatig over wat hem opvalt in zijn vakgebied. Trends, opvallende initiatieven of zomaar een mening… Vind het het leuk om af en toe zijn nieuwe blog te ontvangen? schrijf je dan hieronder in en hou je mailbox in de gaten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief



    Gerelateerde artikelen