Ik wens je veel personeel toe

By: Angela Capo on 20 december 2021

digivaardigheid
organisatieverandering
RPA

De uitspraak ‘ik wens je veel personeel’ vindt haar oorsprong in de Joodse en Arabische samenleving en heeft vooral een negatieve betekenis. Iemand veel personeel toewensen zou zoiets betekenen als diegene veel zorgen en veel ellende toewensen. Maar is dat ook zo?

De ideale werknemer

De ideale werknemer bestaat niet, of toch? Wie wil er geen medewerkers die altijd voor je klaar staan, 24/7? Die nooit ziek zijn of met vakantie gaan. En niet klagen over saai en repeterend werk. Ik ken menig manager die ervan droomt. De ideale workforce. Maar helaas, ook digitale medewerkers hebben aandacht nodig. Dus hoe kom ik tot een goede afweging tussen mens en machine?

Inzet van digitale medewerkers is ideaal voor processen die stabiel zijn, niet veel veranderen, waarbij gebruikte systemen niet vaak een update krijgen en waar het werk dag in, dag uit hetzelfde is. Kortom, het werk dat mensen doorgaans saai vinden. Om deze digitale medewerkers goed in te kunnen zetten is toezicht nodig, meetesten als systemen toch veranderen, een nieuwe werkinstructie als het proces wijzigt en vooral duidelijkheid over wat ze doen en onder wiens toezicht. De digitale medewerker vraagt dus om aandacht zoals alle andere medewerkers.

De digitale medewerker

Maar waar je bij een menselijke collega rekening moet houden met bijvoorbeeld emoties, is een digitale medewerker primair een binair wezen. Dus goed is goed en de rest is fout. Alles wat riekt naar uitzonderingen, afwijkingen of ontbrekende of ongestructureerde informatie slaan we voor de digitale medewerker vaak even over, tenzij we een manier kunnen vinden om ontbrekende informatie op te zoeken, te structureren of gegevens te controleren, zodat we er zeker van zijn dat het goed gaat.

En alles waar een mens (in principe) sterk in is, zoals zelfstandig nadenken, anticiperen op veranderingen en processen optimaliseren, laten we voorlopig lekker bij de menselijke collega’s. Dan blijft iedereen tevreden. Dus digitale medewerkers die het uitvoerende deel van het werk doen en menselijke collega’s die hun tijd nuttig besteden aan uitdagend, leuk en creatief werk.

Ik wens je een hybride workforce toe!

Wil je meer weten over de inzet van digitale medewerkers? Bekijk onze whitepapers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief    Gerelateerde artikelen