Beyond Singularity? Hebben we de ‘point of no return’ al bereikt als het gaat om AI?

By: Angela Capo on 23 februari 2024

Bijna zes jaar geleden mocht ik bij een vakbond een visieverhaal houden over nieuwe technologie. Ergens in mijn verhaal zat het woord singularity, dat een zeer beladen woord bleek.
Als het gaat om technologie en futurisme verwijst ‘singulariteit’ naar een toekomstig punt waar kunstmatige intelligentie of technologische vooruitgang exponentieel versnelt en onvoorspelbaar wordt en het verleden geen enkel houvast meer geeft voor de toekomst. Voor wie dit onderwerp interessant vindt, verwijs ik graag naar de boeken van Ray Kurzweil.

Zelden heb ik zoveel oproer veroorzaakt over mijn stelling dat ergens rond 2035 AI zo ver voortgeschreden zou zijn dat we niet alleen maar regelgestuurde softbots zouden gebruiken, maar deze ook alle cognitieve handelingen zouden uitvoeren die voorheen aan mensen werden toegeschreven. Bijvoorbeeld communicatie, zelflerend, besluitend, beeld en geluid zouden kunnen interpreteren etc. Daarmee zouden deze AI-gestuurde softbots ook volwaardige ‘collega’s’ worden van mensen op de werkvloer. Een gotspe volgens menig aanwezige.

Zelden heb ik er zoveel jaar naast gezeten. Want in 2024 maken we al AI-gestuurde oplossingen die video, beeld en geluid kunnen gebruiken als input, of omgekeerd die kunnen maken op basis van bijvoorbeeld data. En natuurlijk kunnen onze slimme digitale assistenten processen afhandelen en daarmee op basis van data slimme besluiten nemen, maar ook leren. En communiceren via e-mail of whatsapp doen ze natuurlijk ook al een tijdje. En als ik onze AI Engineers mag geloven, staan we nog maar aan het begin van de technische mogelijkheden.

Of we het punt van singularity al echt bereikt hebben met AI maakt niet zoveel uit. Velen zullen zeggen dat het nog even duurt. Maar singularity kan ook op andere onderwerpen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld: het moment dat sterven een optie is? En momenteel heel actueel: wat als de waarheid niet meer vast te stellen is door een individu?

Met de komst van Generative AI is dat laatste nu het geval. Beeld en video waren tot voor kort nog belangrijke bronnen van waarheidsvinding. Maar binnenkort zijn deze dankzij Generative AI ook niet meer te vertrouwen en dat geeft grote uitdagingen. Hoe kan ik als individueel persoon de ‘waarheid’ nog achterhalen? Hoe werkt dat met verkiezingen als de fakepolitici je van alle kanten toespreken? De wereld is al veranderd tot op het punt dat het onvoorspelbaar wordt en lessen uit het verleden niet meer van toepassing blijken.

Dat betekent niet dat we verloren zijn, maar wel dat we razendsnel andere ijkpunten moeten zoeken en gewoonten moeten aanleren. We gaan op zoek naar nieuwe ankers, veilige havens, nieuwe regels en grenzen waarbinnen we onszelf opnieuw gaan uitvinden. Met slimme digitale collega’s aan onze zijde die daar misschien ook wel bij kunnen helpen. Zeker is dat doorgaan op de oude weg kansloos is, als bedrijf maar ook als openbaar bestuur. AI is here to stay.
De verandering is al ingezet en iedereen moet meedoen, op straffe van niet meer relevant zijn. En zeg nu zelf: Is alleen stilstaan nu echt leuker dan samen vooruitgaan?

Frank Mester,
CEO MvR Digital Workforce

Voor vragen kun je direct Frank Mester mailen via frank.mester@mvr.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief    Gerelateerde artikelen