De Informatievoorzieningsorganisatie (IVO) Rechtspraak

De Informatievoorzieningsorganisatie (IVO) Rechtspraak zorgt voor het beheren en vernieuwen van alle digitale voorzieningen binnen de Rechtspraak. Hieronder valt ook RPA. Ze bieden ondersteuning aan meer dan 12.000 werkplekken en zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van digitale diensten die ten goede komen aan advocaten, burgers en ketenpartners.

Een van de toepassingen waarvoor RPA wordt ingezet betreft het maken van een voorbereidingsformulier voor rechtszaken met behulp van diverse PDF-documenten. Binnen dit systeem heeft elke rechtbank de mogelijkheid om haar eigen instellingen te beheren met behulp van een lokaal Excel-document. Deze innovatieve benadering heeft het potentieel om het handmatige voorbereidingsproces van rechtszaken, dat eerder 5.000 uur per jaar per gerecht in beslag nam, drastisch te verminderen. Bovendien kunnen tot elf gerechten van deze oplossing profiteren.

De virtuele assistent is een UiPath-softbot, die zowel data ophaalt uit een primair processysteem, als de processtukken van een zaak. Vervolgens worden specifieke woorden en zinnen, belangrijke wetsartikelen of de vordering, gehighlight en worden er bladwijzers in de PDF aangemaakt. Deze voorbereidingsartikelen helpen vervolgens bij het snel inzichtelijk maken van de documenten ter voorbereiding van een zaak. Het eindresultaat is dus een document waarbij alle wetsartikelen ook direct worden gekoppeld met een hyperlink en naar de bladwijzer toe.

Een interessante twist aan deze softbot is dat er meerdere technieken worden gebruikt: standaard UiPath-onderdelen, RegEx, stukjes Python, VBA. Deze komen allemaal samen in één UiPath-softbot. Daarnaast is een andere unieke karakteristiek het lokale beheer via een Excel-bestand. Dit stelt gerechten in staat om zelf de instellingen aan te passen, waaronder de woorden die herkend moeten worden, waardoor de softbot nog flexibeler wordt.

Lees het volledige artikel op Rocking Robots

Meer weten over deze case?

Neem dan contact op met
Stefan van Rumpt

Vergelijkbare cases

Workshop ‘Bouw je eigen robot’ voor medewerkers van UWV