CONTACT
3 minuten leestijd

Digitale assistenten zonder te programmeren

Featured Image

Het ontwikkelen van digitale assistenten is niet alleen meer voorbehouden aan de ICT elite, door op de komst van de Citizen Developer kan straks elke 'normale' medewerker zijn eigen digital workforce ontwikkelen. Toch is dat 'ontwikkelen' nog steeds een drempel. Maar wat als je je eigen robot in elkaar kan klikken zonder een regel code? Een blog over de opkomst van no code RPA en AI...    

Programmeren is lastig en vergt een behoorlijke leerinspanning. In de afgelopen jaren is er echter veel geïnvesteerd in het eenvoudiger maken van coderen. Tegenwoordig zijn er veel ontwikkelomgevingen die eindgebruikers in staat stellen om op grafische wijze hele applicaties te configureren zonder een regel code. De zogenaamde no/low code platforms. Het idee er achter is charmant: breng de ICT naar de proceskennis, in plaats van andersom.

De komst van RPA (waarvan de discussie of dit wel, of niet low code development is, nog doorraast in mijn bubbel), heeft inmiddels tot veel gave integraties en business oplossingen geleid en daarmee tot een behoorlijke bibliotheek van herbruikbare componenten. Er ligt hier een prachtige kans om die componenten als configureerbare bouwblokken aan te bieden aan opdrachtgevers en zo de noodzaak om te programmeren weg te nemen.

De gemiddelde RPA oplossing bestaat bijna altijd uit een paar basiselementen: connectoren, acties en beslissingen. Connectoren 'leren' andere systemen te gebruiken. Acties zijn negen van de tien keer bedoeld voor het starten van een proces of het manipuleren van data. Beslissingen worden ten slotte genomen op basis van regels en informatie. Deze drie basiscomponenten zijn in concept herbruikbaar en opnieuw te combineren tot nieuwe digitale assistenten.  

Voor de fijnproevers en scherpslijpers: hergebruik is niet iets dat vanzelf gebeurd. Sterker, het hergebruiken van componenten kost werk. Het betekent dat je zult moeten standaardiseren op de koppelvlakken, versiebeheer op de code moet plegen en maatwerk moet ontmoedigen. En nog veel meer. Maar de opbrengst is enorm. Vergelijk het hergebruik van reeds ontwikkelde robots als het kunnen klonen van opgeleide medewerkers. Alleen het inwerken in de nieuwe organisatie is nog nodig, maar daarna wordt er gelijk productie gedraaid! 

De bronafbeelding bekijken

Daar komt bij: je hoeft niet alles zelf te doen. Steeds meer leveranciers bieden al kant en klare componenten aan die als onderdeel van een digitale assistent kunnen functioneren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de AI, ML en NLP oplossingen van bijvoorbeeld Primer Automate, die Low code AI aanbiedt vanuit de filosofie dat niet-ICT-ers de sleutel zijn tot brede AI adoptie.

En voor samenwerkende organisaties, of dat nou overheden zijn of partners in een waardeketen, betekent de herbruikbaarheid dat processen kunnen worden samengesmeed, zonder dat daar maatwerk voor nodig is. Zodra de werkprocessen zijn afgestemd, kunnen de kant-en-klare componenten worden samengevoegd. Dat scheelt niet alleen geld, het maakt de time to market een stuk korter!

De eerste golf van de robotrevolutie ligt inmiddels achter ons. De volgende -nog veel hogere- golf zal worden gedragen op de rug van 'gewone' gebruikers, die gewapend met hun proceskennis steeds meer toegang krijgen tot technologische oplossing om het werk, de dienstverlening en de organisatie te verbeteren. Zelf en ongehinderd door gebrek aan programmeerkennis! Ik heb het eerder gezegd en blijf het zeggen: gebruikers, sta op en #hackjewerk! 

 

De bronafbeelding bekijkenRobert Mekking is partner bij MvR Digital Workforce en schrijft regelmatig over wat hem opvalt in zijn vakgebied. Trends, opvallende initiatieven of zomaar een mening... Vind het het leuk om af en toe zijn nieuwe blog te ontvangen? schrijf je dan hieronder in en hou je mailbox in de gaten.

Gerelateerde artikelen

De zes fundamenten voor hyperautomation

Veel van de grote marktvorsers zoals Gartner, Forrester en IDC hebben de mond vol van...

Waarom robots jou nooit kunnen vervangen!

In mijn vorige blog beschreef ik over het inzicht dat er voor zorgde dat mijn opdrachtgevers voor...

Nee Nidi! Geen vrouwen, maar robots!

Uit berekeningen van het onderzoeksinstituut Nidi blijkt dat als werkende Nederlandse vrouwen een...