CONTACT

"Maar... Ik hou van saai werk!"

Featured Image

Welk verhaal je ook leest over Robotic Process Automatio (RPA), er staat altijd op geruststellende wijze bij dat "het de administratieve, saaie taken" automatiseert, zodat je tijd overhebt voor zinvol, waardevol en spannend werk. (ik doe daar net zo hard aan mee, overigens.) Maar wat als je werk bestaat uit administratieve taken? Of wanneer je het gewoon leuk vindt....?

Een tijdje terug begeleidde ik een organisatie die samen met de medewerkers aan het onderzoeken was welke taken in aanmerking kwamen om gerobotiseerd te worden. Deze organisatie had enkele tientallen administratief medewerkers in een zaal gezet en na een korte inleiding over de snelle ontwikkelingen van technologie, vroeg ik ze wat ik altijd vraag: "van welke werk wil je nou af?"

De antwoorden varieerden (zoals altijd) van lacherig ("alles wat mijn manager aan me vraagt!") tot aan serieus. In die organisatie stuurde het management namelijk graag op basis van financiële cijfers, dus een aanzienlijk deel van de tijd besteedde mijn toehoorders aan het samenstellen van rapportages en het verzamelen van gegevens om dat te kunnen doen. De sessie verliep prima en al snel had ik een flipover vol met goede ideeën om bepaalde processen te robotiseren. 

Nou geef ik vaak dit soort sessies en het is mijn gewoonte om ook de wat stillere deelnemers de kans te geven om mee te doen en ideeën te delen, dus vroeg ik ook aan de stille, iets oudere man op de tweede rij wat hij van de oogst tot nog toe vond. Het bleef even stil en nadat hij zijn keel had geschraapt zei hij: "ik vind het een beetje moeilijk om een goed voorbeeld te verzinnen, want ik hou juist van administratief werk..."

Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar deze zag ik dus niet aankomen! "Wat vind je er dan fijn aan?", vroeg ik. Het antwoord vrezende... "Ik kan rustig aan doen, ik weet exact wat ik moet doen en aan het einde van de dag, wéét ik ook wanneer ik klaar ben", was het even eenvoudige als ontwapenende antwoord. En op dat moment snapte ik dat ook volledig! En ik was blijkbaar niet de enige, want op een aantal andere plekken zag ik mensen instemmend knikken.

Dat was het moment dat ik me realiseerde dat de 'Digitale Transformatie' mensen gaat raken in hun dagelijkse werk. Dat deze mooie technologische ontwikkeling impact heeft op het welbevinden en het zelfbesef van die mensen. En dat als we niet heel erg oppassen, deze mensen gemangeld gaan worden in de raderen van vooruitgang.

Voor diegenen die hun werkplezier halen uit eenvoudig, administratief werk heb ik geen hoopvolle boodschap. Dat werk gaat verdwijnen. Sterker, dat doet het al jaren. Maar het biedt wel degelijk kansen voor de toekomst, mits je jezelf wilt ontwikkelen om de digitale transformatie niet alleen te ondergaan, maar juist wilt kunnen groeien en bloeien. 

Iedere werkgever die voelt dat het zijn of haar verantwoordelijkheid is om de medewerkers te begeleiden bij de ontwikkeling naar 'digitale vaardigheden', raad ik aan om eens de prima evaluatie van het A&O Fonds te lezen.

 

De bronafbeelding bekijkenRobert Mekking is partner bij MvR Digital Workforce en schrijft regelmatig over wat hem opvalt in zijn vakgebied. Trends, opvallende initiatieven of zomaar een mening... Vind het het leuk om af en toe zijn nieuwe blog te ontvangen? schrijf je dan hieronder in en hou je mailbox in de gaten.