CONTACT
3 minuten leestijd

Nee Nidi! Geen vrouwen, maar robots!

Featured Image

Uit berekeningen van het onderzoeksinstituut Nidi blijkt dat als werkende Nederlandse vrouwen een halve dag meer gaan werken, er in de komende 30 jaar bijna een miljoen minder arbeidsmigranten nodig zijn. Even los van de vraag of arbeidsmigranten zo erg zijn, is dit de wereld op zijn kop. Waarom laten we de mannen niet ook een halve dag per week minder werken? Hoe dan? Nou. Gewoon, door robots in te zetten...

Een half dagje meer?
In de "Verkenning Bevolking 2050" van het NIDI rekent de onderzoeker het voor: "Het vereist niet eens een radicale omslag: als vrouwen wekelijks een half dagje extra gaan werken - 33 uur in plaats van 29 - kunnen in de toekomst maar liefst 700 duizend extra voltijdbanen worden vervuld. (...) Dit vrouwelijk arbeidspotentieel is vergelijkbaar met de instroom van zo’n 900 duizend migranten, die gezamenlijk 600 duizend voltijdvacatures zouden vervullen, berekende De Beer. Daardoor zou de komende dertig jaar het migratiesaldo structureel met dertig duizend per jaar omlaag kunnen."

Of juist een beetje minder?
Klinkt veelbelovend. Als iedereen maar een pietsie meer gaat werken, dan komt het goed. Maar meneer De Beer, wat nou als ik u vertel dat het veel makkelijker is om die vier uur per persoon in te vullen met robots? Mijn collega's hebben er alleen dit kwartaal al drieëntwintig in productie genomen. En het potentieel is nog heel veel groter! Want laten we eerlijk zijn, iedereen kan toch wel vier uur aan overbodig saai werk uit zijn week halen?

Hoe betalen we dat?
Kijk, dat werk is er gewoon. Want anders zouden we geen arbeidsmigranten nodig hebben. En dus is er ook geld om die uren te betalen. Dat kunnen we dus makkelijk inzetten om die robots te ontwikkelen. En als ik kijk naar onze eigen ervaringscijfers, dan heb ik nog mooier nieuws: een gemiddelde robot verdient zichzelf in een half jaar terug. En daarna levert hij alleen maar op. Dus kom maar op met die opdrachten! 

En de mannen dan?
En waarom zouden we daar stoppen? Waarom halen we niet ook vier uur af van de werkweek van de mannen (die blijkbaar gemiddeld bijna een volle werkweek werken)? Dan kunnen we de ongelijkheid thuis en op het werk ook een beetje aanpakken. Of iets meer sporten. Of slapen. Daar wordt iedereen vast een beetje gelukkiger van.

Oud denken!
Het probleem met dit soort 'oud' denken is dat groei automatisch betekent dat er meer mensen nodig zijn. Alsof de hele RPA/AI revolutie er niet is. Alsof we mensen nodig hebben om schroefjes aan te draaien en Excels te vullen met data. Het is tijd om wakker te worden en de prachtige kansen die de digital workforce met zich meebrengt, te benutten om het beter te maken. Voor ons allemaal! 

 

De bronafbeelding bekijkenRobert Mekking is partner bij MvR Digital Workforce en schrijft regelmatig over wat hem opvalt in zijn vakgebied. Trends, opvallende initiatieven of zomaar een mening... Vind het het leuk om af en toe zijn nieuwe blog te ontvangen? schrijf je dan hieronder in en hou je mailbox in de gaten.