De komst van AI is onvermijdelijk… dus laten we er nu mee beginnen!

By: Angela Capo on 7 december 2021

AI
digivaardigheid
organisatieverandering
RPA

Inzet van Artificial Intelligence (AI) heeft niet altijd het gewenste resultaat gehad of is zelfs uit de hand gelopen. Een bekend voorbeeld is het wervings- en selectiealgoritme dat zelflerend was en uiteindelijk alleen nog mannen aannam. Maar ook algoritmes die op basis van gekleurde data discriminerende conclusies trekken. Om problemen te voorkomen hoor ik steeds vaker dat organisaties de inzet van AI verbieden. Dat klinkt logisch, maar is het niet. Maar laten we eerst eens vaststellen wat AI is.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Simpel gezegd heeft kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI) betrekking op systemen of software die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Diezelfde organisaties die het gebruik van AI nog denken te kunnen tegenhouden, werken er waarschijnlijk al lang mee. 

AI wordt nu al veel gebruikt in foto- en beeldherkenningssoftware, die zelfstandig conclusies verbinden aan het resultaat en vaak ook zelflerend zijn. Maar ook bij chat- en voicebots en in aanbevelingssoftware. De inzet van dit soort AI vindt dus bij veel organisaties plaats zonder dat men zich ervan bewust is en zonder toetsing, toezicht of kennis in tal van processen. Met gebruik van data waarvan niet bekend is in hoeverre die betrouwbaar zijn. Ook hier geldt: garbage in, garbage out. 

Met de conclusie dat AI allang ‘onder ons is’, zijn we het moment van een verbod op gebruik allang voorbij. Beter is het dus om te proberen om er grip op te krijgen. Geen enkele organisatie van enige omvang zal kunnen ontkomen aan het gebruik van AI, direct of via ingekochte systemen of oplossingen. Organisaties die vasthouden aan een verbod op AI zullen uiteindelijk uitsterven. Dat is evolutie. 

Dus wat te doen als organisatie met een frisse angst tegen AI?

Als eerste kun je starten met de vraag of AI al wordt toegepast. Dat betekent een goede definitie hanteren (er zijn er vele en niet alles is AI) en een inventarisatie maken waar AI al gebruikt wordt in de organisatie en met welk doel. Op basis van de resultaten kan voorgesorteerd worden op beleid omtrent AI, wetgeving (de EU is bezig met richtlijnen) of een AI-toetsingskader.

Vervolgens is het starten van proof of concept belangrijk. Uitkomsten zijn niet gegarandeerd, maar kennis opdoen over wat AI kan en doet is in deze fase belangrijk. ‘The proof of the pudding is in the eating’, want het is nieuwe materie. Dus zet AI op de lijst voor 2022!

Wil je starten met AI in jouw organisatie? Lees meer over onze inspiratiesessie: starten met AI en neem contact op voor meer informatie over wanneer je geïnteresseerd bent in onze sessie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief



    Gerelateerde artikelen